Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality > Gastrokompostér

Gastrokompostér



Žák 9.A, Josef Pavlíček, napsal: 

O velkých prázdninách naše škola ZŠ a MŠ Ševětín pořídila Gastrokompostér, což může znít dost nudně. Dokonce jsem se setkal i s reakcí ,,to bude přitahovat myši´´. Ne myši ani jinou havěť to nepřitahuje. Je to docela zajímavé zařízení, pracující na bázi mikroorganismů, rozkládajících potravu při teplotě 70 stupňů celsia. Tyto mikroorganismy jsou speciálně vytvořeny, aby byly schopny se množit i při extrémních podmínkách. Asi si říkáte přeměna jídla na kompost bude trvat strašně dlouho nebo to bude strašně složité na obsluhu. Ne, ne a ne, přeměna jídla na kompost trvá 24 hodin a obsluha je tak jednoduchá, že se vlastně vůbec obsluhovat nemusí. Stačí krmit a krmit a jednou za čas vybrat kompost, který v našem případě bude použit na naší školní zahradu. Další častá otázka je, jak je veliký. To bude zabírat půlku sklepa? Je docela malý. Na výšku může mít ODHADEM metr a na délku tak dva metry a půl. Je to opravdu jedlík. Zpracuje opravdu skoro všechno měkké. Například rybí kosti, jakékoliv pečivo jako třeba knedlíky, omáčky, maso, polévky, a i recyklovaný papír. No prostě vše, na co si vzpomenete. Další častou otázkou je: co potřebuje k provozu? Je to jednoduché. Elektřinu, odvod vzduchu, který vzniká při reakci a čas. Je to opravdu tak jednoduché. Já osobně si myslím, že je to lepší a ekologičtější, než zbytky z naší školní jídelny likvidovat starým způsobem. Doufám, že jsem vás ze všech vašich omylů vyvedl, a na všechny vaše otázky odpověděl.

gastrokomposter.jpg